tisdag 13 juli 2010

Ut ur kanalen

Vid lunchtid, söndagen den 11 juli, lämnar vi Caledonian kanal, som i sin västra ände avslutas med en mäktig slusstrappa i 8 våningar. Intressant att se hur sjöfågel, som änder, anpassat sig till kanalmiljön. De flyger inte längre från den högre nivån och ner till havet utan dom tar slussen!
Under en lång slussning hinner man prata en hel del med besättningarna på intilliggande båtar. Trevligt. Framför oss ligger Petrea och Gerhard från Danmark
. Dom ska runt England på sydsidan och sedan hem.
Vi får en fin eftermiddagstur till Oban som är en populär utgångspunkt för många seglare som besöker Skottlands västkust. Gästhamnen ligger på en ö en bit ut från stan. En taxibåt trafikerar viken regelbundet. I hamnen ligger även Biscay
a som Lisa seglade med som sjöscout för några år sedan (40). Nostalgiläge och trevligt umgänge med fotbolls-VM-final i bakgrunden.
Måndag 12 juli tar vi en tur till Oban. Promenerar omkring, går på guidning på det fina Whisky-destilleriet och handlar lite. Åter i båten visade det sig att fisken som skulle ätas till middag tyvärr blev kvarglömd i affären (betalad). Vi tröstade oss med att äta Seafoodplatter på sommarrestaurangen i tältet vid gästhamnen. En värdig ersättning för koljan som försvann.
Kvällen avslutades med några timmars seglingsprat oc
h planering med våra danska vänner från slussen.








Tisdag 13 juli gick vi tillsammans med Petrea och Gerhard till Crinan där ännu en kanal finns. Beroende på hur vädret utvecklar sig har vi här möjlighet att välja att gå Crinan Canal för att få en mer skyddad passage på väg söderöver.
Färden
till Crinan bjöd inte på någon nämnvärd vind. Men vi fick en respektingivande demonstration av tidvattenströmmarnas krafter. Bitvis var vår verkliga hastighet endast en halv knop trots att motorn gick för fullt. Hade vi haft motvind hade vi säkert tvingats vända.
I Crinan ligger vi
på svaj vid en boj. Viken är full av båtar. Vi tog oss iland med gummibåten för att se oss omkring en stund. Imorgon ska vi upp tidigt för att kolla om det verkar seglingsbart och för att i så fall komma iväg rätt i förhållande till tidvattnet. Motivationen är på topp efter dagens erfarenhet.

1 kommentar:

  1. Hej där! Tack för pratstunden senast, i Benavie! Måns och jag tog planet hem idag, och lämnade regn och seglare på Chenapan kvar i Skottland. Följer gärna er tur på bloggen, sittande i sol och lugna vatten ;)
    Allt gott!

    SvaraRadera

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!