söndag 9 oktober 2011

Oj,oj,oj...

Natten mellan lördag och söndag blåste det riktigt mycket. Hanna kallar det för fattigmanskuling. Vi registrerade 13,6 m/s på vår vindmätare. Det var pålandsvind. Utanför hamninloppet i Viareggio blev det en stående våg som bröts gång på gång. Efter råd från hamnkaptenen gick vi rakt norrut och kunde faktiskt rätt enkelt komma runt.
Enligt väderrapporten skulle vinden vara nordostlig, 2-4 m/s. Precis när vi lämnade hamnen blåste det till och blev 11 m/s. Vi tog då in 2 rev i storen. Det var vi glada för sedan. Vi hade 9-11 m/s snett bakifrån.
Vi ringde Paolo, vår hamnvärd inne i floden Arno. Han berättade att det kan vara lite svårt att komma in i floden under rådande vågförhållanden. Dyningen rullade in efter nattens blåsväder och bygger upp en vattenvägg i flodinloppet. "Ta det lugnt hit så lägger sig sjön under eftermiddagen" sa Paolo. Vi tog då in focken för att minska farten och komma fram lite senare.
Tur var väl det. När vi skulle angöra flodmynningen såg vi att vågorna bröt över hela flodinloppet. Vi såg en annan båt gå in (eller hade den försökt gå ut men ångrat sig?) och bestämde oss för att göra ett försök.
Vad är risken en sådan här gång? Eftersom inloppet bitvis är så grunt som 2 m blir det i vågdalen så lite vatten under kölen att man kan gå på grund och/eller tappa styrförmågan. Dessutom bjuds en mycket spännande surfingupplevelse.
Det gick i en hiskelig fart. Efter två vågor där Janne vägrade tittade bakåt och jag stirrade stint på djupmätaren var vi inne på lugnare vatten. Oj,oj,oj.

"Did you touch?" frågade Paolo.
"No problem. Very exciting!" sa vi och försökte se oberörda ut. /L

Innanför "The wall of water"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!