torsdag 15 september 2011

Med nya ögon


Idag är det torsdag. Vi är i Antibes och anlände i tisdags. Fint här. Två nätter nu och kanske blir det en till om vi får plats. Ingen lågsäsong ännu. Efter söndagsnatten utanför Ile des Porquerolles blev det ytterligare en natt på eget ankare utanför St Tropez. Fullt i hamnen men viken utanför, Baie des Canoubiers, är ett säkert kort och vi fick en fin kväll och en lugn natt. (Uppenbarligen är det nätterna mer än dagarna som styr seglarlivet (till skillnad från andra sorters liv?). Bra natt, dålig natt, ankring eller hamn).

Från StTropez till Antibes gick vår resa som en dans. Men så är det ju också betydligt kortare än från Baltimore till Vinga. Rod Heikell, vår pålitlige maringuideförfattare, underhöll med fakta om platserna vi passerar på avstånd. Några historiska glimtar får han också med. Utanför Cannes är det Mannen med järnmasken som fascinerar förstås (mina kunskaper härrör från Illustrerade Klassiker på 60-talet) men fr.a. blir jag lite tagen av berättelsen om den fromme man som ville dra sig undan världen på 300-talet. På en ö utanför Cannes slog han sig ner för att leva ett liv i ensamhet. Till sin, som jag förmodar, stora överraskning, blev han omåttligt populär och fick många besökare. Han valde då, motvilligt, att bilda ett kloster som, enligt Heikell ”produced some 20 saints and a staggering 600 bishops”. Låter som en Monthy Python-sketch i mina öron.

I Antibes har vi studerat konst. Två månader år 1946 var han här, Picasso. Han var produktiv. Det räckte till ett museum. Jag gillar bilderna. Sen är det något visst med namngivningen av konstverken. Trots att det inte alltid, vid första anblicken, är helt uppenbart vad en bild föreställer är det något lugnande över titlar som ”Uggla på stol” eller ”Kvinna på grön säng” (alt. blå eller vit). Objektivt och icke-värderande. Här följer några bilder där jag låtit mig inspireras att inta en saklig attityd till motiven. /J

Bokstäver över detalj av ansikte


Fransk medelhavskust med segelbåt och två stenformationer


Rivierastad mellan filmfestivaler


Megayachter i vila bakom stenpir


Megayacht med kupol och segelbåt


Megayacht med flagga och helikopter


Man i arbete på blå båt


Kvinnostaty, fartyg och udde på blå bakgrund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!