torsdag 16 september 2021

En kuggfråga - Varför kommer det inget kylvatten?

Lördag 11 september
Det blev en skön ankring i Dhokosviken. Lugn natt. Bra bad. Mitt på dagen gick vi vidare till Poros. Bakom hörnet vid början av Porossundet känner vi igen vyn över staden.

Svaj eller kaj? Ständigt en massa beslut. Vi gick förbi stan till Russian bay. Svaj alltså. Ankrade, badade och ändrade oss sedan. Åter till stan. Det blev kaj! 

Söndag 12 september
Siktet var nu inställt på Piraeus. På måndag kväll skulle Ulrika och Ewa komma. Femte (!) gången ombord på SallyRuth. Härligt! Vi planerade för två korta etapper från Poros. Aegina söndag och Piraeus måndag. Vi är bra på beslut. Samtidigt mycket flexibla. Så det blev Piraeus redan på söndagen. Rejäl motvind och motorgång till Zea Marina som ligger centralt och, därför, har storstadsanpassad prissättning.

Måndag 13 september
Gästerna skulle komma på kvällen. Nu fanns tid för montering av en ny solpanel.

Fortfarande en kraftig vind genom hamnen. Rakt i sidan. När en 15 meters motorbåt skulle lägga till bredvid oss blev det stökigt. Rakt i sidan, med hjälp av vinden, kom den i en mindre lyckad backningsmanöver. Dålig stämning blev det. En lång stund. Mitt i strulet tyckte ägaren att det var onödigt att bli arg och så. Antagligen en bra synpunkt eftersom han hade försäkring och dessutom visade sig vara barnpsykolog. Hans båt kördes för dagen av en god vän. Inte kunde vi ana då, att den mannen skulle visa sig vara en mycket bra bekantskap. Vi pudlade så småningom ömsesidigt. Den välförsäkrade psykologen överlämnade en flaska vin och sin personliga information.
Ulrika och Ewa anlände vid 22-tiden. Grekisk sallad och öl i sittbrunnen.

Tisdag 14 september
Vi hade en lugn förmiddag med bunkring av livsmedel samt lite planering av våra kommande dagar. Vid 12-tiden var det dags att varmköra motorn och göra klart för avgång. Så snart nyckeln vridits om är det uppenbart att något inte stämmer. "Varför kommer det inget kylvatten från motorn?" En felsökning som så småningom leder till bortmontering av vattenpumpen avslöjar obarmhärtigt vad som hänt. Nylonkugghjulet som driver pumpen låg i smulor. Hur många dagar skulle det ta att få fram ett nytt hjul?
Fundera lite över följande kedja av händelser:
- Incidenten med den påkörande båten på måndagen
- Vi försonas med motorbåtens skeppare och hans kompis
- Vi har snackat lite med dom två och vet att kompisen, Fanis, är ansvarig föt Volvo Penta i Grekland
- han vet precis vilken vår boatyard är och vad mekanikerna där heter
- Fanis kikade lite på vår motor under vår försoningsprocess på måndagen. Trevligt.
- på tisdagen vi 13-tiden hittar Lisa hans telefonnummer och tar kontakt
- Fanis förstår givetvis exakt vilken reservdel det handlar om. "Jag kollar om den finns här och hör av mig".
- vid 15-tiden kommer Fanis förbi med kugghjulet. Vi monterar och kommer iväg.

Till denna osannolika händelsekedja ska läggas sannolikheten för att haveriet sker på en plats där ingen större skada sker. Läsaren inbjuds att fantisera över situationer när en obrukbar motor i en segelbåt skulle kunna vara ett stort problem!
 
På tisdag eftermiddag kommer vi äntligen iväg. Natthamn i Aila-viken på Salamis östra sida. Motvind och motorgång. Utan motgång! 

Lamm på grillen i Aila-viken på tisdag kväll.

Onsdag 15 september
En fin förmiddag i viken på Salamis. Ulrika och Ewa provar våra däcksstolar och begrundar hur det kan ha sett ut när Perser och Atenare drabbade samman i det mytomspunna sjöslaget för 2500 år sedan. (J)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!