tisdag 21 september 2021

Blå och Blåsigt

Tisdag 21 september
Den dominerande färgen vi upplever på dagarna är utan tvekan blått. Hav, himmel, båtens dekor, sprayhood, bimini, fendrar, sittbrunnskuddar - allt i nyanser av blått. Mitt i utsikten flammar dessutom Sveriges flagga stolt. I vårt fall över Greklands öar, berg och byar. "Vattnet av viol" är väl ungefär samma som i Sverige. Fast lite varmare. 
Igår, måndag, gick vi från Egina till en fin ankarvik nära Poros. Det såg på håll helt fullt ut men när vi närmade oss lämnade ett dussintal charterbåtar viken samtidigt och vi blev kvar med två andra båtar. En bra ankring. Idag gick vi vidare till, numera välbekanta, viken på Dokus norr om Hydra. Lugnt väder.
Varför inte segla österut och besöka de centralt belägna öarna i Cykladerna?
Bra fråga. Ett skäl är - gult! Vår flagga har gul färg på blå botten. Det har även väderkartan de närmaste dagarna. Se här!

Årets säsong för Meltemi har varit ihållande. Det handlar om vinden från Bosporen, ner över Egeiska havet, Cykladerna och Kreta. På väderkartan för torsdag morgon, alltså i övermorgon, kommer det en körare igen. Tänk regnbågens färger. ROGGBIV alltså. Rött är mest vind och violett minst. Gult och orange kan bli jobbigt. Blått är bekvämt. Vi befinner oss i gränslandet och håller oss där. Brittiska seglare vi träffade häromdagen berättade om sin Meltemisommar i en katamaran i Cykladerna. "Five days of hiding and one day of sailing!" Tänkvärt.
Så för svenska seglare i Grekland påminner vår flaggas gula färg inte bara om sol ur de blåa vecken.

Gult = Blå(st)!
(J)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!