torsdag 24 oktober 2013

Utflykt till Meteora

Tisdag morgon bilade vi till Meteora tillsammans med engelska båtvänner. I Meteora finns stora berg av sandsten på (och i) vilka det byggts kloster. Ett världsarv. Storslaget och fascinerande.

Vi hade bokat rum på "Petrino guesthouse" alldeles vid foten av branta bergssidor. Klostren på topparna är fortfarande är bebodda av ett fåtal munkar/nunnor. Livet i avskildhet hindrar inte att man öppnar för turister ett antal timmar varje dag för att sälja entrebiljetter. Någon miljon besökare om året lär det handla om.

I grottor högt upp på bergsväggarna syns rester av konstruktioner som utgjort hemvist för eremiter under långa tider. 

På toppar i området ligger till synes onåbara klosterbyggnader. Långt tillbaka sköttes transporterna med hissar.

Onsdag förmiddag gick vi en vandringstur i området med Kostas som guide. Han ägnar mycket tid åt klättring och berättade lite om intressekonflikten mellan klätterturismen och de inflytelserika munkarnas syn på vad som ska få hända bland "deras" berg.
I området finns 700 olika dokumenterade leder för klättrare.
Efter lunchpaus satsade vi på en Sunset-tour där vi fick åka runt med buss till några olika kloster och sedan avsluta med att njuta av en storslagen solnedgång.


Till onsdagkvällens middag anslöt även holländska seglarvännerna som nu lämnat sin båt på land och var på väg hemåt med husbil. /J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!