lördag 14 augusti 2010

Vive la France


I likhet med Kevin Costner i Waterworld valde vi till slut havet även om "dryland" kan kännas tryggare emellanåt. Filmen är verkligen en höjdare. En marin variant på Mad Max. Dennis Hopper som cynisk skurk är lysande. När han får lite motstånd av Kevin i filmens slutkalabalik får han en replik som "Can't anyone do something? Kill someone!" att kännas helt ok.
Vinden blev iaf fördelaktigare och vi lämnade Dartmouth vid 9-tiden onsdag 11 augusti. Med tanke på att vi vridit och vänt på planeringen för att få tidvattnets mot- och medström rätt fördelat under den drygt dygnslånga överfarten så var vi väldigt nöjda med resultatet. Farten var maxad till 9-10 knop under de 20-30 distansminuter som utgjorde den mest trafikerade delen av passagen. På vår dator kunde vi se hur stimmen av lastfartyg fyllde skärmen i form av små blåa trianglar. Och så vår egen triangel som rörde sig på tvärs utan att komma för nära någon annan. Vem behöver dataspel?
Torsdag förmiddag kom vi fram till Le Havre. Nu är det lördag kväll och imorgon bitti ger vi oss av upp längs Seine mot Rouen. Masten är avtagen och omhändertagen av Stephan. Den får vi tillbaka i Port Napoleon på Rivieran. Vi har här också umgåtts en del med Ian och Pippa på Aribba. De är på väg hem till England efter 10 år i Medelhavet och kom just hit via kanalerna för att få sin mast tillbaka av samme Stephan som vi anlitat. De var väldigt trevliga och glada människor som hade många erfarenheter att dela med sig av. Vi har också hunnit cykla och jogga en del i Le Havre som verkar vara en trevlig stad. Hamnen är gigantisk men norr därom sträcker sig en plage som nu på helgen är fylld av människor som promenerar, joggar, rastar hunden, solar, tar ett glas vin, läser en bok (sittandes i stolar utanför ett tillfälligt uppsatt minibibliotek "Lire a la plage! Bronzez intelligent! Läs på stranden! Sola intelligent!) eller står och tittar ut mot havet. Verkligen charmerande. Konsten att kunna promenera långsamt och behagfullt på ett sätt som får alla kläder att sitta snyggt verkar vara en paradgren här på trakten.

Längs strandpromenaden har vi tagit del av en fotoutställning med härliga bilder från Atlantkryssaren Normandies jungfrufärd 1935. Svart/vitt givetvis. Mycket atmosfär. Lyxiga salonger och människor med rocken på i vilstolar på soldäck. Min egen fotoprestation idag inskränker sig till en geggig hamn vid lågvatten.

Så här såg hon ut, Normandie - the worlds most perfect ship!

3 kommentarer:

  1. Så ni väljer kanalerna. En spännande väg som vi med 2,4m djupgående bara kan drömma om. Lycka till på er mastlösa resa mot Medelhavet!

    SvaraRadera
  2. Lasse och Ann-Christine. S/Y La Brique15 augusti 2010 kl. 10:12

    Hej.
    Tack för alla trevliga reseskildringar. Vi tycker att det är jättetrevligt att följa era öden och äventyr.
    Nu kommer ni in på en sträcka som vi inte har seglat, och då blir det ännu trevligare.
    När vi gick från Port St Louis till Lübeck använde vi kanalbeskrivningar "Nacicarte, Cartes détaillées" för de franska kanalerna. De var var mycket detaljerade och bra. De fanns för alla kanaler, men vi hade svårt att få tag i en del.

    Ha det så trevligt och lycka till med alla slussrna.
    Lasse och Ann-Christine

    SvaraRadera
  3. Margareta och Stanley15 augusti 2010 kl. 17:17

    Vad roligt att ni väljer lite kanaler också. Vilken väg tänker ni välja ner till Port St Louis? Ha det så gott och ta tid på er om ni har möjlighet.

    SvaraRadera

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!