fredag 10 maj 2019

Livet på en boatyard


Basimakopoulos shipyard i Kilada, Peleponnesos, Grekland. Ett mycket uppskattat och professionellt företag. I förgrunden på bilden syns stäven på Afroessa. En vacker båt som ägs av det grekiska kungaparet, kung Konstantin och drottning Anne-Marie. När varvet duger åt en drottning från Danmark så duger det åt oss.

Här finns vagnar och hydraulkolvsutrustade lyftredskap för varje tänkbar typ av båtskrov.

Efter att ha lämnat SallyRuth ensam i 18 månader finns en del att fixa. Rengöring, polering och diverse underhållsarbete är givet på listan. Vi har dessutom monterat ny vindmätare med tillhörande instrument. Senast vi var här seglade vi på gammeldags vis (Sic!) och bedömde vindriktning med hjälp av kompass och styrka genom att observera himmel och hav. Nu är vi äntligen moderna igen. Medans en av oss hissades upp i masten (18 m) för att byta vindpropeller så skötte Lisa vinscharna.

Dagarna på varvet har även använts till myndighetskontakter. Sådant tar tid och leder till frustration. Alla som seglar i Grekland ska ha ett Traffic Document, en  DEKPA. Det har varit ett krav de år vi varit här. 2017 stramade man upp det hela och kontantbetalningen som lades i en diskad syltburk av glas på något Port Police office ersattes av en bankbetalning på 50 euro. Till något statligt konto, kan man förmoda. Dokumentet ska förnyas årligen. Annars får man börja om med ny insats på 50 euro. Vi kom inte till Grekland 2018. DEKPA expired och vi var införstådda med det. Fredag 3 maj komer vi till Port Police och får beskedet att vi förutom att starta om vårt dokument måste betala böter på 500 euro för att vi inte tittade förbi och fick en stämpel förra året. Vi har visserligen papper från varvet på att båten inte varit i grekiskt vatten på 18 månader - men - det finns en lag och, "who knows?", vi kan ju ha seglat i lönndom. (Exempel på grekisk lag om båtar finns ovan.)
Metoden att stimulera turisters täta besök i Grekland genom att bötfälla den som inte kan komma ett år verkar som en dålig idé, om man frågar mig! Undrar hur man gör om drottning Anne-Maries danska släkt och vänner får förhinder?

Men glädjeämnen saknas sannerligen inte! Se här tvätten som vi lämnade till en lokal entrepenör i september 2017. En IKEA-kasse full med båtens förråd av lakan och handdukar. Den fanns kvar på firman och levererades snabbt till boatyardens kontor. Prydligt märkt med båtnamn och prislapp. Och ingen förseningsavgift för att vi inte hämtade ut för ett år sedan!

Sjösättning är inte aktuellt förrän frågan om böter är avklarad. Ärendet går nu till en högre myndighetsnivå. Vi har skaffat ett ombud, Kyriakos, som sköter alla våra myndighetskontakter. En mycket sympatisk man. Det känns väldigt bra!

I väntan på besked om graden av vår brottslighet är vi inte sysslolösa.
Vi utforskar omgivningarna.

Vi lever husbilsliv.

Vi leker och umgås med kompisar.

Och så vilar vi lite efter dagens id! (J)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!