tisdag 11 juni 2013

88-öresrevyn

"A pleasure craft (or pleasure boat) is a boat used for personal, family, and sometimes sportsmanlike recreation."
Vi tänker oss gärna att det är en sådan båt vi har. En pleasure boat. Grekiska myndigheterna är av samma åsikt och har försett oss med ett "traffic document" i vilket det finns plats för många stämplar och signaturer. I varje hamn ska ankomst och avsegling dokumenteras. En och annan avgift kan det också bli. Som igår här i Pireus till exempel. Då visade det sig att vi inte kunde få våra stämplar eftersom det saknades en skatteinbetalning som, om jag förstod rätt, var en skatt på en annan skatt. 0,88 Euro rörde det sig om. Nästan 8 SEK i dagsläget. Lyckligtvis har vi fått tillbaka på vår svenska skatt så det kändes självklart att avsätta en del av detta till värdlandets behov. Dessutom var vi ju i någon mening gisslan i Pireus tills vi kunde visa upp ett kvitto på skatteinbetalningen. Hamnpolisen försåg oss med en karta där skattekontorens placering, beloppets storlek och någon slags kod framgick. Han påminde också ännu en gång om att det inte var läge att komma tillbaka utan rätt kvitto.
Skattekontoret stängde kl. 14 så vi fick leta oss dit idag på förmiddagen. Vi har verkligen varit förskonade från byråkratiska processer med Kafka-touch hittills. Men den här gången fick vi en liten inblick i vad 0,88 Euro kan generera i den vägen.

Vårt dokument

Skattkarta som vi fick av hamnpolisen. (Aha! - KAE 3435!)

Kön till en handläggare som med både höger och vänster pekfinger för in alla uppgifter i ett dataprogram med oändligt många rutor och menyer. 

En engagerad medborgare i kön upptäcker att Lisa fotograferar.
Det är inte tillåtet och Lisa retirerar snabbt.
   
Under stort risktagande tar Lisa bild på kassan där snart 0,88 Euro ska betalas.

Åter hos hamnpolisen. Kvittot korrekt.
Private Pleasure Maritime Traffic Document stämplat och klart! /J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!