torsdag 17 juni 2010

Upp med Dannebrogen

Vi lämnade Malmö med ihållande kontaktproblem. Fin segling till Råå söder om Helsingborg. Äntligen hittade vi en marinfirma som hade det vi behövde. Tänk att man kan bli så glad över en plastbit mindre än spetsen på ett lillfinger! På väg vidare till Helsingborg igår startade vi den nya, numera kompletta, autopiloten och utförde med spänd förväntan de viktiga startmomenten som kunde följas på displayen som monterats i sittbrunnen. Till systemet hör givetvis en liten dator som ska hållas på gott humör. Tyvärr blev vi inte riktigt överens med datorn, så när kvällen gick mot natt var vi fortfarande utan den nya autopiloten. En bidragande orsak till problemet var antagligen att jag (Janne) i någon datameny lite olyckligt hade vänt riktning på pilotens motor. Men det är sådant man kommer på när man sover på saken så nu är allt fixat, piloten gör det den ska och allt är på topp. Vi har även installerat en AIS-transponder. Nu ser vi andra fartyg som har sådan utrustning på våra sjökort i datorn och förhoppningsvis ser dom även oss. I Helsingborgs hamn har det med hjälp av en båtgranne blivit en hel del andra förbättringar gjorda avseende våra digitala sjökort. Tack Claes på Tao!

Onsdag kväll är det dags att lämna trygga Sverige. Vi går till Gilleleje på Själlands nordspets. Halva vägen segling och sedan motor när vinden avtar. I hamn vid halvtiotiden. Kort promenad och en grön Tuborg på Kabyssen. Kollar nätverksläget med vår specialantenn och hittar lätt ett olåst som fungerar bra. I Helsingborg var det svårare. Säkert 20 nätverk inom räckhåll och inget öppet. Här i Gilleleje får jag upp fem eller så och inget är låst. Kan man dra några slutsatser av detta? Förslag?

4 kommentarer:

  1. Det är så bra att ni bloggar! Gör det ofta! Kram Elsa

    SvaraRadera
  2. Hej och hå
    nu är jag också på!
    /Agneta som missade er i Mö :-(

    SvaraRadera
  3. Hej på Er
    Kul att följa er på färden och att allt verkar "flyta"på nu problem är ju till för att lösas.I Arvika är det nästan storm idag.Vi hörs Kram Karin

    SvaraRadera
  4. Om nätverk

    på Elin Alida (www.elinalida.se) har hittat öppna nätverk på i princip varje plats längs vår resa. Om vi ska försöka se något samband så har det varit lättare på mindre orter och svårare i större städer. Längst fick vi faktiskt leta i Dublin. Detta letande har fört oss till platser som vi inte skulle ha hittat annars! I vissa länder verkar internet till hushåll alltid vara låsta. Det är inte alltid som all typ av trafik är låst. Ibland kan man hämta grip-filer (väder) och kolla e-posten men inte surfa. Vi köpte en separat antenn först på Antigua och kan nu ofta nå Internet även på svaj.

    SvaraRadera

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!