lördag 5 oktober 2013

Kallt kallt väder över sjön

Sångtitlar och textrader har en tendens att dyka upp på det mest opassande sätt i min skalle. Jag vill gärna understryka att det enda som stämmer med "Kallt kallt väder över sjön" är just själva väderläget. Det morbida innehållet i den gamla balladen om de två systrarna har inget med vår situation att göra. Vi ligger kvar i Khalkis och har mycket trevligt med båtgrannarna. Den osannolikt svala vädret gör att badutflykter inte står särskilt högt upp på önskelistan. Cykelturer, jogging, läsning, musik och gott sällskap räcker långt. Om man vädermässigt blickar framåt så ser det ut att bli varmare men med kraftiga vindar från nordost. I slutet av veckan kulingstyrka från Marmarasjön och ner över Egeiska havet. Här i området runt norra Evia blir det lugnare. Planen att i lämplig takt komma över till Turkiet under oktober som var högt rankad för någon vecka sedan har nu glidit ner från "realistisk" till "tveksam". 

Läget just nu. Vi befinner oss någonstans vid den blå pilen. I närheten, norr om oss, finns ögruppen Sporaderna som vi hoppas kunna ge lite tid. En bra bit bort i nordost, varifrån vinden kommer, ligger Istanbul.

Vindprognos om en vecka. Kraftiga vindar från NO. Gult är fult och mörkgrönt är inte skönt. Långtidsprognos visserligen. Men man anar ju - "Vinden drar, skeppet far...". (Se där, det dök upp en visa till!)


För att klara de karakteristiska vindförhållandena i Egeiska havet borde vi kanske betälla en båt här i Khalkis. När vi tog en cykeltur igår stannade vi för att beundra ett båtbygge som pågick.

I nästa stund var vi inbjudna att titta och få guidning av en ung båtkonstruktör och hans pappa. Båda ingenjörer och intresserade av att bygga träbåtar som komplement till de vanliga reparationsjobben av fiskebåtar. Den största som var på gång just nu var ca: 14 m. Vikten kommer att bli 14 ton och den är beställd av en hotellägare på Spetzes som ska ha den för turer med gäster. Gaffelriggad och med en stor motor. Båtmodellen bygger på gamla förebilder även om sonen använder modern CAD/CAM-teknik för sina ritningar. Dimensioneringen av trästommen är grov för att ge tyngd och skrovformen är särskilt väl anpassad för den typ av sjö och våglängd som ofta råder i Egeiska havet. Vilken sevärdhet! /J



1 kommentar:

  1. Hej,
    Visst var Voufalo fint, lite söderhav.
    Här är också kallt, Kekova, södra Turkiet. Vi ligger för ankar i en fin vik. Allt varvar ner nu, turisterna glesnar, turbåtarna likaså. Vi är i området här nån vecka till så går vi till Finike sen.
    Hälsningar
    Pinta

    SvaraRadera

Inte inloggad? Välj "namn/webbadress" i listan nedan och fyll i ditt namn och (om du har en) hemsida så är det bara att kommentera!